KUALA LUMPUR: Pelakon, Zahiril Adzim menolak dakwaan segelintir pihak kononnya beliau tidak lagi suka bergurau senda sejak berhijrah mendalami ilmu agama.

Zahiril atau nama penuhnya Mohd Zahiril Adzim Mohd Mokhtar, 33, berkata beliau berasa lucu apabila dakwaan berkenaan timbul selepas dirinya dikatakan menyertai kumpulan tabligh.

“Ada orang datang kepada saya dan bertanya apakah betul saya tidak lagi boleh bergurau, sekarang? Saya pun tanyalah kembali kepadanya, mengapa saya tidak boleh berbuat demikian? Katanya, sebab saya sertai tabligh.

“Rasa hendak tergelak pun ada. Cepat sangat masing-masing membuat penilaian dengan apa yang mereka lihat.

“Asalkan seseorang itu berhijrah, pergi ceramah agama, sudah dikira tak boleh bergurau. Saya masih lagi dengan personaliti sama. Walaupun saya artis, saya suka berimej sederhana,” katanya kepada BH Online.

Tambah Zahiril, penampilan dan pemakaiannya yang santai turut dipersoalkan apabila ia dianggap tidak sesuai untuk lelaki Islam.

Perkara terbabit membuatkan pelakon filem Pekak itu berasa pelik kerana baginya, agama bukan bersandarkan cara pemakaian semata-mata.

“Apabila mereka bertanya mengenai pemakaian, saya menjelaskan kembali, hijrah itu tidak semestinya perlu memakai kopiah 24 jam. Lainlah kalau nak jadi orang Arab.

“Kita orang Melayu, pakai cara orang Malaysia. Saya jadi diri sendiri. Yang penting jaga akhlak dan pergaulan kita.

“Saya suka melepak dengan orang golongan agama untuk menimba ilmu. Tetapi sayangnya, ada segelintir orang suka ‘membantai’. Semua salah, dia saja yang betul,” ujarnya.

MENINGGALKAN SUATU KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda disini