Kerabat Johor dipenjara 2 tahun, denda RM10,000 pukul peninju negara

0
1908

Putrajaya – Hukuman penjara terhadap seorang kerabat diraja Johor dikurangkan kepada 2 tahun namun ditambah dengan denda RM10,000 selepas Mahkamah Rayuan hari ini mengekalkan sabitannya terhadap pertuduhan mencederakan petinju negara Muhammad Farkhan Mohd Haron.

Panel 3 hakim terdiri daripada Datuk Mohd Zawawi Salleh, Tan Sri Idrus Harun dan Datuk Yaacob Md Sam memerintahkan Tunku Nick Tazuddin Izwan Syah Tunku Qadir menjalani hukuman penjara itu bermula hari ini.

Hakim Mohd Zawawi yang mempengerusikan panel itu menolak rayuan Tunku Nick Tazuddin, terhadap sabitannya tetapi membenarkan rayuannya untuk mengurangkan tempoh penjara daripada 4 tahun kepada 2 tahun.

Beliau turut mengenakan denda RM10,000 atau penjara setahun jika gagal membayar denda itu terhadap Tunku Nick Tazuddin, 32, yang memakai kemeja dan seluar hitam.

Semasa menyampaikan keputusannya, Hakim Mohd Zawawi berkata hakim Mahkamah Sesyen adalah betul apabila mendapati Tunku Nick Tazuddin bersalah terhadap pertuduhan itu.

Beliau bagaimanapun berkata hukuman penjara 4 tahun terhadap Tunku Nick Tazuddin yang diputuskan oleh Mahkamah Sesyen adalah kurang sesuai kerana wujud elemen provokasi.

Hakim itu berkata penjara 6 minggu yang dijalani Tunku Nick Tazuddin sebelum beliau dibenarkan diikat jamin sebanyak RM20,000 dan kebenaran bagi penangguhan pelaksanaan hukuman penjara itu sementara menunggu rayuan perlu dipertimbangkan.

Pada 28 Jun, 2013 Mahkamah Sesyen Johor Bahru menjatuhkan hukuman penjara 4 tahun masing-masing terhadap Tunku Nick Tazuddin, Alex Foo Hee Wee dan Mohd Arif Husin selepas mendapati mereka bersalah terhadap pertuduhan mencederakan petinju negara itu di Jalan Molek 3/2, Taman Molek, Johor Bahru, antara 4.30 pagi dan 7 pagi pada 6 Mei 2012.

Bagaimanapun, Foo meninggal dunia dan Mohd Arif, 40, yang menghadapi pertuduhan membunuh dalam kes lain tidak mengemukakan rayuan terhadap sabitan dan tempoh penjara itu di Mahkamah Rayuan.

Mahkamah Tinggi membebaskan keempat-empat mereka dan pihak pendakwaan merayu ke Mahkamah Rayuan yang menghantar semula kes itu ke Mahkamah Tinggi untuk dibicarakan di hadapan hakim lain.

Sidang Mahkamah Tinggi yang ke-2 itu kemudian mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen dan Tunku Nick Tazuddin mengemukakan rayuan.

Dalam prosiding hari ini, peguam mewakili Tunku Nick Tazuddin, Mohd Daud Ismail dalam hujahnya berkata berlaku provokasi dan perkara itu tidak dipertimbangkan mahkamah lebih rendah dan menurutnya mangsa turut bersalah.

Timbalan Pendakwa Raya Kwan Li Sa pula berkata mangsa yang mengalami pelbagai kecederaan dan turut diseret ke but sebuah kereta bernasib baik kerana masih bernyawa.

Dilaporkan Muhammad Farkhan, 29, pemenang pingat emas Sukan Sea 2009 di Laos, patah rahang dan mengalami pelbagai kecederaan lain selepas dipukul sekumpulan lelaki.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Mohd Daud berkata anak guamnya akan membayar denda itu.

MENINGGALKAN SUATU KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda disini