Umno mahu MIC serah kembali kerusi di Hulu Selangor

0
50

Kuala Lumpur – Umno Hulu Selangor baru-baru ini membincangkan cadangan kerusi Parlimen kawasan itu yang kini disandang Datuk P. Kamalanathan dari MIC diberikan kepada wakil Umno pada pilihan raya umum ke-14 nanti.

Ketua Umno Hulu Selangor, Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan berkata cadangan spontan itu dilontarkan sayap Pemuda dan Puteri Umno bahagian itu dalam ucapan mereka.

“Berdasarkan sejarah, itu memang kerusi asal Umno, malah kerusi tersebut juga pernah diberikan secara bergilir-gilir kepada rakan komponen Barisan Nasional (BN) termasuklah MCA dan MIC,” katanya kepada sebuah portal.

Nadzari yang juga penyelaras BN Selangor berkata cadangan itu dibuat berdasarkan trend pengundi ketika ini yang majoritinya kaum Melayu.

“Kita rasa sudah tiba masanya ia diserahkan kepada Umno itu sahaja. Bagaimanapun, kita masih menghormati cara rundingan yang diamalkan dalam komponen BN,” katanya.

Bagaimanapun Nadzari menambah keputusan muktamad akan diserahkan kepada pucuk pimpinan parti.

Nadzari berkata perwakilan Umno bahagian itu tidak mempersoalkan prestasi Kamalanathan sebagai wakil rakyat Hulu Selangor.

“Malah dalam ucapan pemuda dan putri mereka tidak ada sama sekali memburuk-burukkan Kamalanathan,” katanya.

Sejak 1990, kerusi Parlimen Hulu Selangor dimenangi MIC sehingga 2004, sebelum tewas kepada calon PKR pada 2008.

Menurut Nadzari, wakil rakyat pertama Parlimen Hulu Selangor daripada Umno iaitu Datuk Halimaton Sadiah, dan kerusi itu pernah diberikan kepada MCA sebelum diserahkan kepada MIC pada 1990.

Kamalanathan yang juga timbalan menteri pendidikan merampas kembali kerusi itu untuk BN pada 2013, apabila mengalahkan calon PKR, Khalid Jaafar dengan majoriti kira-kira 3,400 undi.

MENINGGALKAN SUATU KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda disini