KUALA LUMPUR, 2 Ogos – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini menafikan bahawa pilihan raya umum ke-14 akan diadakan pada 13 Okt tahun ini, selepas rakaman video yang kononnya menunjukkan pegawai-pegawainya dalam taklimat sebelum pilihan raya membuat liputan media sosial.

Penyiar yang tidak dikenali dalam video 39 saat itu berkata pengundian awal akan diadakan pada 11 Oktober tahun ini, dan hari pengundian akan diadakan dua hari kemudian, pada 13 Oktober.

“Saya dengan ini mengumumkan bahawa pengundian awal akan diadakan pada 11 Oktober 2017 dan hari mengundi pada 13 Oktober 2017, pusat pengundian akan dimaklumkan …” kata penyiar yang tidak dinamakan dalam video itu.

Pengerusinya kepada Pengerusi SPR Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah mengesahkan keaslian kandungan video, tetapi mengatakan bahawa ia hanyalah latihan simulasi menjelang PRU14.

“Ia hanya latihan simulasi kepada pegawai pendaftar di Kelantan baru-baru ini. Hanya latihan.

“Ada beberapa orang nakal (cuba menyebarkan khabar angin),” kata pembantunya kepada Malay Mail Online apabila dihubungi.

Pilihan raya umum ke-14 kemungkinan berlangsung pada Ogos tahun depan.

Pada pilihan raya umum lalu, Barisan Nasional memenangi 133 kerusi dalam 222 anggota Dewan Rakyat melawan Pakatan Rakyat 89 pada pilihan raya umum ke-13. Ia bagaimanapun memenangi hanya 49 peratus undi popular.

-Themalaymailonline

MENINGGALKAN SUATU KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda disini