Graduan Kolej Vakasional Diiktiraf Industri

0
17

KUALA LUMPUR: Sebanyak 90 peratus atau 2,045 daripada 2,273 graduan dari 15 kolej vokasional (KV) rintis, yang menamatkan pengajian pada Ogos tahun lalu, sudah mendapat pekerjaan mengikut bidang yang dipelajari.

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid, sebanyak 41.74 peratus daripada 12,997 pelajar KV bagi kohort 2013 sudah bekerja dan pencapaian itu menunjukkan mereka mempunyai kemahiran serta diiktiraf pihak industri.

Katanya, program pengajian Diploma KV diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

“Pihak MQA telah selesai membuat verifikasi akreditasi penuh program diploma di 15 KV rintis, yang menawarkan 16 program.

“Kementerian menyasarkan untuk memperoleh akreditasi penuh pada Disember ini,” katanya menjawab soalan Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim (BN-Baling) di Dewan Rakyat, sebentar tadi.

Abdul Azeez ingin mengetahui sejauh mana kebolehpasaran graduan KV dan usaha kementerian untuk menaik taraf kemudahan kolej berkenaan.

Mengulas lanjut, Mahdzir berkata, pelajar lepasan diploma KV juga boleh menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi.

Katanya, ia sejajar dengan matlamat kementerian dalam Transformasi Pendidikan Vokasional, yang menyasarkan 70 peratus ke pasaran kerja, 20 peratus melanjutkan pelajaran ke institut pengajian tinggi dan 10 peratus menjadi usahawan.

_BH Online

MENINGGALKAN SUATU KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda disini