Anak muda yang tolak Mahathir ibarat anjing, Isham Rais dikecam penyokong pakatan

0
3606

Oleh: Muhammad Nomy Bin Nozwir

 

ULASAN| 13 SEBAB KENAPA AKU TAK PEDULI APA ISHAM RAIS CAKAP LAGI

Menurut Haizal Yatiran yang letak statusnya pasal Isham Rais mengatakan “anak muda yang menolak Mahathir sebagai ketua adalah anjing” – aku tak sure la sebab aku kat kampung, ini datang dari Ijal je lah, jadi ini respon aku terhadap kenyataan tersebut (jika Ijal tak kencing aku la, mana aku tau sejak dia lepak dengan Sajat ni aku pun dah meragui seksualiti dia).

1. Aku dah 33. Aku bukan anak muda lagi.

2. Ada beza dengan menolak dengan tidak peduli. Aku bukan menolak Mahathir jadi ketua PH, aku cuma tak peduli. Penting sangat ke Mahathir ni jadi ketua?

3. Cuba tanya random pada anak muda di Malaysia, kau janganlah tanya mat forum je. Tanya geng Apache Sereng, geng raver, geng Wechat, budak schmek troxx, siapa ketua pemuda UMNO? Rasanya maybe 50, 60 percent tahu. Tanya siapa ketua pemuda PAS, hmmm. Tanya siapa ketua DAPSY? Tanya siapa ketua Armada Bersatu, mat skema dan kaki forum je la kenal Syed Saddiq. Kau tanya ketua AMK lagi menyedihkan? Jadi, parti mana yang lebih appealing pada orang muda?

4. Kebanyakan ahli pembangkang terdiri dari golongan Babyboomers macam Isham sendiri, dan Gen X. Generasi Reformasi 98 dan Second Wave Tsunami Politik 2008. Now is no more. Orang muda anggap politisyen ni lame, sampah, tak cool.

5. Isham selalu kata, “dunia ini milik anak muda”. Salah. Dunia ini bukan milik anak muda, dunia ni milik anak orang kaya. Buktinya, Isham Rais yang sosialis tu pun boleh dibeli Mahathir.

6. Dunia ni milik anak muda? Cuba tengok sendiri la siapa yang kena tanggung beban hutang orang tua ni kalau bukan anak muda? Dan loan pinjaman PTPTN ni semua apa cerita?

7. PTPTN ni wujud zaman siapa jadi PM, dan zaman siapa jadi Menteri Kewangan? Dan kau expect gabungan blast from the past Mahathir-Anwar ni mampu mengembalikan kegemilangan ekonomi Malaysia in the 90s?

8. In the 90s ekonomi Malaysia cemerlang bukan sebab Mahathir dan Anwar tapi ekonomi dunia masa tu tengah makmur, sebab baru habis Perang Dingin. Semua orang lega Perang Nuklear berjaya dielakkan bila Soviet jatuh.

9. Kau bagi Ahmad Maslan jadi PM masa tu pun ekonomi boleh makmur beb.

10. Ekonomi sekarang palat sebab dasar neoliberal yang dah tepu. Ini Isham sendiri cakap dalam blog setiap Rabu. Nak tanya sikit, during the 90s zaman kemuncak neoliberal ni siapa jadi PM?

11. Kenapa setiap kali orang muda tak bersama gerakan korang, korang panggil dorang anjing la, babi la, kimak la. Kenapa orang muda asyik nak kena ikut korang je? Dan kenapa orang muda asyik nak kena tiow dengan orang tua sedangkan segala masalah ni datang dari orang tua?

12. Pembangkang tak peduli pun isu orang muda. Pembangkang sibuk nak rebut kuasa. Ini persepsi orang muda sekarang.

13. At least KJ ada sebut pasal automation, pasal robots, pasal green energy, pasal mengeksport seni dan budaya seperti yang dilakukan Korea Selatan, dan entrepreneurship yang menarik minat millennials. Pembangkang cerita apa?

Sekian, itulah 13 Sebab Kenapa Aku Tak Peduli Apa Isham Rais Cakap.

 

Nota: Penulis merupakan bekas wartawan di The Malaysian Insider dan rencana ini merupakan pandangan peribadinnya serta tidak semestinya mewakili pendirian MassaTV

MENINGGALKAN SUATU KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda disini